Novice

stay-safe-fi-60-front copy

V podjetju IOS d.o.o. smo razvili lastno razkužilo za roke z glicerinom, kateri je nežen do rok.

V okviru projekta GMOS Train – INT EU, ki se priče v januarju 2020, iščemo kandidate za doktorske pozicije, z  možnostjo zaposlitve in opravljanja raziskav kot ESR 11-Early – Stage Researcher v podjetju IOS d.o.o., Maribor.
Zadnji rok za prijavo do 30. 4. 2020

22.10.

2019

STROKOVNI POSVET: Priprava pitnih in kopalnih voda

 Strokovni posvet je namenjen obravnavi priprave pitne in kopalne vode, s poudarkom na uporabi tehničnih plinov v procesu priprave obeh tipov voda. Predstavljene bodo tehnološko-tehnične podlage priprave in čiščenja bazenskih kopalnih voda ter relevantne zakonodajne podlage s področja. Vsem udeležencem bo omogočen ogled tehničnega objekta za pripravo bazenske kopalne vode z uvajanjem ogljikovega dioksida ter diskusija z upravljavcem bazenskega kompleksa. 

18.06.

2019

PRIPRAVA TEHNOLOŠKIH VODA & ČIŠČENJE ODPADNIH VODA V PAPIRNI in METALURŠKI INDUSTRIJI

Papirna industrija sodi med največje porabnike sveže vode ter posledično povzročitelje velikih količin odpadne vode, saj je voda ključni element pri produkciji papirja. Tovarna papirja porabi povprečno 75-225 m³ voda na tono proizvedenega papirja. V metalurški industriji je tudi veliko procesov, kjer je kakovostna tehnološka voda pogoj za kakovost in trajnost izdelkov.

v torek, 18. junija, od 10.30 do 14.30 ure,
v prostorih Hotel M, Derčeva ulica 4, 1000 Ljubljana


Štajerska gospodarska zbornica, v sodelovanju s SRIP-Krožno gospodarstvo, Messer Slovenija in z IOS d.o.o., organizira strokovni posvet – priprava tehnoloških voda & čiščenje odpadnih voda v papirni in metalurški industriji.

 

Udeležba na delavnici je BREZPLAČNA. 

Obvezna je predhodna prijava udeležbe na e-mail: luka.zajc@ios.si.
Rok za prijavo je do 10.6.2019

04.12.

2018

1. Mednarodna konferenca Nano4Circularity

PRILOŽNOSTI V KROŽNEM GOSPODARSTVU

NANOTEHNOLOGIJE ZA RECIKLIRANJE KOVIN, REDKIH ZEMELJ, VODA

PLASTIKA V NAŠEM OKOLJU IN KAKO TO IZKORISTITI ZA NOVE PRODUKTE

TEKSTILNI ODPADKI KOT NOVA PRILOŽNOST ZA PRIDOBIVANJE SEKUNDARNIH SUROVIN

v torek, 4. decembra 2018, od 9.00 do 16.30 ure,
v prostorih Hotel Maribor, Glavni trg 8, 2000 Maribor


Štajerska gospodarska zbornica
, v sodelovanju s SRIP-Krožno gospodarstvo in z IOS d.o.o., Inštitutom za okoljevarstvo in senzorji, organizira 1. Mednarodno konferenco Nano4Circularity

12.10.

2018

POSVET: UPORABA CO2 V PRIPRAVI IN ČIŠČENJE RAZLIČNIH TIPOV VODA

IOS –  Inštitut za okoljevarstvo in senzorje d.o.o. v sodelovanju s SRIP – Krožno gospodarstvo vljudno vabi na posvet UPORABA CO2 V PRIPRAVI IN ČIŠČENJE RAZLIČNIH TIPOV VODA. Na posvetu bodo predstavljene lastnosti ogljikovega dioksida kot industrijskega plina in njegovi učinki v postopkih priprave, čiščenja in nevtralizacije pitnih, kopalnih in industrijskih voda, na konkretnih primerih iz industrijske in komunalne prakse.

14.6.

2018

POSVET: PRIPRAVA TEHNOLOŠKE VODE ZA HLADILNE IN GRELNE SISTEME

Vam VODA razen grelnega medija predstavlja predvsem strošek? Iščete načine za PREPREČEVANJE IZGUB v vročevodnem omrežju!? Korozija, obloge, mikrobna kontaminacija – vse to so dejavniki, tesno povezani s primerno kakovostjo vode v hladilnih in grelnih sistemih. Pridružite se nam na brezplačni zgoščeni predstavitvi, kako PRIHRANITI brez velikih investicij, ki jo SRIP – Krožno gospodarstvo pripravlja v sodelovanju z Inštitutom za okoljevarstvo in senzorje d.o.o.!

31.10

03.11.

2017

Predstavitev podjetja na mednarodnem sejmu, AQUATECH 2017, Amsterdam, Nizozemska

22.4.

2017

IOS in Resyntex projekt sta bila predstavljena v Večerovi prilogi Znanost v praksi

Mariborsko visokotehnološko podjetje IOS, Inštitut za okoljevarstvo in senzorje, je ključni partner velikega evropskega projekta Resyntex, v katerem se snuje nov koncept pridobivanja sekundarnih surovin iz odpadnega tekstila, namenjenih kemični industriji

07.11.

10.11.

2016

Predstavitev podjetja na mednarodnem sejmu, Ecomondo 2016, Rimini, Italija

41

27.3.

2015

Ugriznimo znanost: KAKŠNI BODO MATERIALI V PRIHODNOSTI

Grafen imenujejo čudežni material, saj je izjemno lahek, prožen in trden. Z manj kot 10 grami grafena bi lahko pokrili celotno površino nogometnega igrišča. Obenem pa lahko tanka plast grafena zdrži težo slona na svinčnikovi konici. Na DVD lahko danes zapišemo 4,7 gigabytov podatkov, v prihodnosti pa bomo na kristalni disk lahko zapisali nepredstavljivih 30 terabytov podatkov. To sta le dva materiala, ki bosta spremenila našo prihodnost.

18.5.

2014

Mislimo prihodnost

Ker nam je mar kakšnih bo naslednjih 25 let

V nedeljo, 18. maja 2014, smo prisluhnili šestim izjemnim govorcem, predstavnikom različnih deležnikov družbe, ki bodo z nami delili svojo vizijo o Sloveniji v letu 2039 in razmišljanja kako lahko postanemo ena od najbolj privlačnih destinacij tako za bivanje kot za karierni razvoj.

4

29.9.

2013

Za uporaben razvoj novih nanomaterialov

Izzivi nanokonference – Prof. dr. Aleksandra Lobnik: Tudi naše univerze bi morale podpreti razvoj novih podjetij.

Nanotehnologije in sinteza novih nanomaterialov, njihova uporaba v medicini, biotehnologiji, energetiki, okolju, senzoriki in tekstilstvu in še posebej njihov vpliv na okolje in zdravje ljudi so bile teme prve mednarodne konference NANOAPP – Nanomateriali in aplikacije, ki se je v četrtek končala v Portorožu.

25.5.

2011

Nanosenzorji za ljubezen

Živimo v svetu, kjer najraje verjamemo le v to, kar izmerimo, določimo, identificiramo, in kvantificiramo, zato je razvoj novih senzorjev in senzorskih sistemov v zadnjih letih doživel revolucijo. Čeprav znamo poleteti v vesolje, pa še vedno nimamo primernih senzorskih sistemov, ki bi lahko v popolnosti nadomestili naša čutila, kot na primer pri izboru vonjev novih parfumov, pri določevanju in opisovanju okusa vin, hrane. Še bolj oddaljeni pa so v tem trenutku senzorji, ki bi identificirali naša razpoloženja kot so sreča, žalost, ljubezen ali pa celo, da bi lahko brali misli kot je to primer pri telepatiji. Na drugi strani pa imamo danes celo vrsto senzorskih sistemov, ki jih uporabljamo na področju okoljevarstva, v medicini, pri kontroli kvalitete hrane, za osebno zaščito, v športu…

2

21.3.

2011

Na naših univerzah podjetništvo še trka na vrata

Prof. dr. Aleksandra Lobnik, najraziskovalka mariborskega gospodarstva, o povezavi med visokim šolstvom in gospodarstvom.

Univerza v Mariboru (UM) je na začetku tega leta že petič izbirala najraziskovalca po mnenju gospodarstva, ki ob priznanju dobi tudi denarno nagrado. Tokrat je to nagrado prvič samostojno dobila raziskovalka, prof. dr. Aleksandra Lobnik s fakultete za strojništvo UM, ki je svetovno ugledna raziskovalka na področju razvoja senzorske tehnike. Ob tem, da je odlična znanstvenica, z velikim številom objav in veliko citiranostjo, je tudi vsestransko povezana z gospodarstvom, in to tako doma kot na tujem. Soudeležena je pri štirih patentih in štirih patentnih prijavah, je pa tudi solastnica inštituta, ki je izšel iz njenih raziskav.

28.11.

2019

STROKOVNI POSVET: Gospodarna raba vodnih virov v industriji

Cilj vsakega tehnološko naprednega in okoljsko zavednega podjetja je skrb za racionalno rabo virov ter zapiranje vodnih tokov v proizvodnem procesu. Odpadne vode katere je treba ločeno zbrati in ustrezno obdelati, preden jih ponovno vključimo v proizvodni proces ali jih spustimo nazaj v okolje.

v četrtek, 28. novembra, ob 09.30
v prostorih Hotela City Maribor, dvorana C


Štajerska gospodarska zbornica, v sodelovanju s SRIP-Krožno gospodarstvo, Messer Slovenija in z IOS d.o.o., organizira strokovni posvet – GOSPODARNA RABA VODNIH VIROV V INDUSTRIJI

 

Udeležba na delavnici je BREZPLAČNA.

Obvezna je predhodna prijava udeležbe na e-mail: jozica.ditmajer@messergroup.com


Rok za prijavo je do ponedeljka, 25.11. 2019

9.4.

2018

Podpis partnerskega dogovora o ekskluzivnem zastopanju s podjetjem OSMO Membrane System GmbH

IOS je podpisal partnerski dogovor  s podjetjem OSMO Membrane System GmbH (www.osmo-membrane.de/en/) o ekskluzivnem zastopanju za področje membran in membranskih tehnologij v Sloveniji, Hrvaški in Srbiji.

8.3.

2018

IOS sodeluje na obrambno varnostnem dogodku v Bruslju

Evropska komisija je objavila nov sklop obrambnih raziskovalnih projektov, ki jih bo podprl Evropski obrambni sklad. V njih ne sodeluje nihče iz Slovenije. Evropska komisija obljublja, da bo kmalu sprejela tudi program dela na področju obrambnih raziskav za leto 2018 in prosila evropsko obrambno agencijo, da bo razpisala zbiranje predlogov za letošnje leto. V ospredju teh razpisov bodo tehnologije elektronskega konstruiranja za uporabo na obrambnem področju in evropski laserski efektor velike moči. Člani lahko podrobnejše informacije dobijo na SBRA.

7.10.

2015

TEDxCERN

On TEDxCERN 2015, Prof.dr. Aleksandra LOBNIK gave a talk on optical chemical sensors and their vision of applications. The lecture was followed by about 600 people in the “Assembly Hall” and by few thousands on the net. The lecture will be available soon on the web. TEDxCERN was performed at CMS (Compact Muon Solenoid), which is one of the four major experiments on CERN’s Large Hadron Collider. The 14,000-tonne detector was built in-situ in the Assembly Hall, which was the main venue of TEDxCERN 2015. The detector was constructed in 15 sections at ground level before being lowered into the underground cavern, where it is now housed. The complete detector is 21 meters long, 15 meters high. In 2012, together with the ATLAS experiment, CMS announced the discovery of the Higgs boson.

26.2.

2015

Priprava tehnološke vode za hladilne in grelne sisteme

Na seminarju boste pridobili celovito informacijo o postopkih priprave tehnološke vode, zakonodajnih merilih in nadzoru kakovosti vode kot hladilnega ali grelnega medija, s posebnim poudarkom na kakovosti vode in pojavu novega tipa mikrobiološko inducirane korozije (MIC) v sistemih daljinskega ogrevanja. Odgovorni strokovnjaki v podjetjih boste dobili vpogled v načrtovanje in sistematično izvajanje preventivnih in korektivnih ukrepov za omejevanje stroškov, ki so posledica škode, nastale zaradi neprimerne kakovosti vode v omrežju. Predavali bosta dr. Mojca Poberžnik in dr. Maja Bauman. Predavanje bo v sredo, 25. mareca 2015, ob 11.00 v sejni sobi GZDBK (Novi trg 11 – II. nadstropje, Novo mesto).

34

28.1.

2015

Dr. Aleksandra Lobnik: Napredek, ki si ga še ne predstavljamo

»Materiali so tako pomembni v naših življenjih, da smo po njih poimenovali cela zgodovinska obdobja. Zdaj je obdobje nanotehnologije.« Na nekaj, kar sicer vemo, a ne pomislimo na to, nas je spomnila prof. dr. Aleksandra Lobnik, soustanoviteljica in raziskovalka na Inštitutu za okoljevarstvo in senzorje v Mariboru, gostja v današnjem Pogovoru. Slovi kot strokovnjakinja s številnimi dosežki na področju varstva okolja, senzorjev in nanotehnologije. Je tudi žena in mama – skratka uspešna ženska.

12.11.

2014

Seminar: PRIPRAVA TEHNOLOŠKE VODE ZA HLADILNE IN GRELNE SISTEME

Vam VODA razen grelnega medija predstavlja predvsem strošek? Iščete načine za PREPREČEVANJE IZGUB v vročevodnem omrežju!? Korozija, obloge, mikrobna kontaminacija – vse to so dejavniki, tesno povezani s primerno kakovostjo vode v hladilnih in grelnih sistemih. Pridružite se nam na brezplačni zgoščeni predstavitvi, kako PRIHRANITI brez velikih investicij, ki jo ŠGZ pripravlja v sodelovanju z Inštitutom za okoljevarstvo in senzorje d.o.o.!

18

10.11.

2014

Raziskovalka, ki je znana bolj na tujem kot doma - EOL 56

Naj raziskovalka za leto 2010 je po mnenju gospodarstva postala redna profesorica dr. Aleksandra Lobnik s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Ustanovila je center za senzorsko tehniko na fakulteti, kar omogoča aktivno vključevanje v reševanje problematike varovanja okolja s pomočjo izvajanja različnih monitoringov, pilotnih poskusov čiščenja voda in razvijanja novih senzoričnih metod za spremljanje ekoloških in procesnih parametrov.

4.11.

2014

International Conference on Textile Coating and Laminating Novotel Cannes Montfleury, Cannes, France, 4-5 November 2014

Prof. dr. Aleksandra Lobnik: New aspects of integration of nanomaterials into textiles to achieve various functionalities

untitled3

5.9.

2014

International Conference on NanoMaterials for health, energy and environment (ICNM 2014), Mauritius, 31.5. - 5.9.2014

Materials science is an extraordinary area for multi-disciplinary research, spanning chemistry, physics, biology, medicine and nanotechnology. The International Conference on Nanomaterials (ICNM 2014), which will be held for the first time in Mauritius from the 31st of August to the 5th of September, draws upon this multi-disciplinary character by offering an exciting and diverse program focusing on Health, Energy and Environment. This meeting will bring together industrial and academic scientists as well as students from all over the world. The Conference will feature a number of Plenary and Invited talks covering state-of-the-art developments in the above-mentioned areas. Delegates from more than 15 countries will highlight basic and applied research, technical and commercial developments and outstanding issues. The invited and oral presentations will take place in two parallel sessions and a poster session is planned as well. We extend a cordial invitation to join us in Mauritius.

9

6.8.

2014

Nanomateriali in nanotehnologije so izvozna priložnost

V Sloveniji imamo raziskovalce iz nanotehnologije, ki na svojem področju sodijo v svetovno elito, gospodarstvo pa temu ne sledi. To bi lahko izboljšali s povezovanjem raziskovalcev in podjetij, kar bi se kazalo v vrhunskih izdelkih. Ker imamo v Sloveniji veliko temeljnega znanja s področja nanotehnologij in nanomaterialov, bi se morala ta znanja oplemenititi v gospodarstvu v izdelkih za izboljšanje določenih lastnosti oziroma v popolnoma novih izdelkih in zato v novih izvoznih tržnih priložnostih, pravi Aleksandra Lobnik z mariborske fakultete za strojništvo, predstojnica tamkajšnjega Centra za senzorsko tehnologijo ter vodja Laboratorija za kemijo in okoljevarstvo.

5

2.6.

2014

Z nanodelci nad rakava obolenja

Dr. Aleksandra Lobnik je znanstvenica in gospodarstvenica. Za raziskovalne dosežke prejema tudi mednarodne nagrade in je vabljena na predavanja po svetu, s podjetjem pa znanstvene dosežke prenaša v prakso.

Sogovornica raziskuje na področju nanotehnologije in optičnih senzorjev. S tem področjem se ukvarja tudi v podjetju IOS – inštitut za okoljevarstvo in senzorje, ki je v njeni polovični lasti. Polovični lastnik je mož Luka, po poklicu pravnik. Hčeri Alja in Tina sta študirali komunikologijo, prva je na nacionalni televiziji novinarka kulturne redakcije, druga se zanima za marketing. Pridobili so nove projekte, po večini financirane iz evropskih sr …